Några tankar om transparens

Hur transparens ska man vara? Hur transparent vill man vara?
Fått frågan upprepade gånger om jag delar allt jag gör i de sociala tjänsterna jag nyttjar och tänkte här svara med ett allmänt inlägg.

Alla tjänster jag använder har jag helt öppna spjäll på. Det innebär att allt jag gör blir publikt. Jag testade ett tag tjänsten Path som jag hade viss begränsning på. Men det kändes inte helt naturligt att addera ett ytterligare flöde att uppdatera. Som dessutom hade begränsningar. Nä. Jag är av uppfattningen att allt som läggs ut på internet är mer eller mindre publikt.

Jag använder dagligen Facebook, Instagram, Twitter, Tumblr och Foursquare mycket ofta. Har testat Flickr’s nya app också vilken fungerar bra. Fotoapparna Instagram och Flickr är kopplade till min Tumblr som fungerar som min fotodagbok. Från Tumblr delas bilderna vidare till Twitter och Facebook. Jag har inte geotaggning påslagen för vill jag checka in gör jag det med Foursquare eller Facebook.

Min grund är att jag är genomtransparent med det jag gör. Det innebär att jag delar allt jag gör rakt av. Däremot kan jag ha människor i min närhet som inte vill att man ska dela vad de gör. Så av respekt för dessa delar jag således inga foton på folk eller checkar in tillsammans med någon på exempelvis Facebook utan att fråga. Om det inte är ett foto som går under så kallad allmän bild på torg med förbipasserande. Precis som vilken pressbild som helst helt enkelt. Ett undantag kan också vara om man är i sällskap där alla är som man själv är och i ett sammanhang där det ter sig naturligt att dela bilder, incheckningar mm. Som till exempel Tweetupsthlm, SSWC och SSMX.

Jag lägger aldrig ut bilder på mina tjejer heller. Dels för att de själva inte kan välja om de vill vara på nätet eller inte och dels genom överenskommelse med deras mor.

Hur tänker du gällande transparens och hur gör du?