Den lilla firman i paddan

20140610-233543-84943484.jpg

Under ett halvårs tid har jag förberett min företagsstart. Sjukdom satte lite käppar i hjulen för att allt skulle vara på plats den 1 juni, men på det stora hela var allt klart då.

Framförallt ett av mina mål. Att sköta hela firman från min kära padda. Detta tänkte jag dela med mig av här. Kommentera gärna med egna tankar och tips för mig och andra att ta del av.

I dagsläget går det inte att köra precis allt på paddan. Till exempel Adobe Creative Suite. Men allt som rör administration, ekonomi kring firman samt alla textbaserade jobb som artiklar, blogginlägg, strategiskrivning, offerter och liknande ska kunna utföras från paddan. Så här långt har jag kommit:

Bokföring: Fortnox
Mycket enkelt att komma igång. Känns som ett stabilt och kompetent bokföringssystem. Lär in del för del som jag behöver.

Bank-app: Ej valt
Efter en genomgång lutar det åt SEB:s Enkla firman, men jag tar tacksamt emot tips på andra tjänster.

Fakturering: Billogram
Även här var jag igång väldigt snabbt. Eftersom jag inte valt bank än har jag inte fått ett bankgironummer. Billogram löser detta för stunden. Plus att allt bokförs på ett vis som går att importera till Fortnox.

Planering: Trello/Evernote
Har gjort boards för alla delar i firman samt en actionboard dit jag flyttar alla cards som jag jobbar med. Blir som en veckotodolista plus att jag har stenkoll på vad som ligger i den berömda pipen. Evernote är fantastiskt bra och fungerar lite som ett nav då jag för en löpande arbetslogg på allt jag gör. Arbetsloggen är i förlängningen slutgiltigt fakturaunderlag och underlättar uppföljning.

Löpande anteckningar: Evernote
Allt från tankeanteckningar, projektanteckningar, mötesanteckningar till att logga tid på de projekt jag arbetar med för stunden.

Officiella dokument: Google Dokument
Offertskrivning, strategidokument. Har gjort iordning en mall i desktopmiljön som går att använda i appen. Dock irriterar jag mig ohemult mycket på att jag är tvungen att fixa mallen via datorn.

Manus: Manuscript
Perfekt verktyg för textarbete. Håller koll på antal ord, lätt att stuva om i texterna, bra koppling med Dropbox dit appen kan leverera i råtext-format med bra textindelningar. En extra bra sak med denna app är att varje textprojekt har en del där man kan skriva en tydlig synopsis och researchanteckningar kring projektet på små kort. Allt samlat på ett ställe.

Beräkningar och kostnadsuppskattningar: Google Kalkylark
Går hjälpligt att använda i paddan. Men ljusår ifrån webbläsarversionen. Hoppas på bättring.

Filhantering: Dropbox
Till alla mina egna filer använder jag Dropbox med diskbackup på annat ställe.

Jag utvärderar ständigt och tar gärna emot tips på fler bra appar som kan underlätta vardagen när man sköter om sin firma. • Jonas

  Har du redan färdiga kunder, eller kommer du konsulta mot ett företag? Om inte, så kommer du behöva ett verktyg för att organisera ditt sälj. Jag råkar ju vara partisk och föreslår alltid Yoddla, men det finns många bra CRM där ute. Ett stort lycka till!

 • niklasdahlqvist

  Tack Jonas för tips! Ska kolla upp Yoddla ordentligt!

 • entapir

  Toggl är mitt tips. Räknar tid ner på sysslonivå i projekt för uppdragsgivare, synkar störtsnabbt över alla devices och funkar bäst mobilt. Levererar dessutom fina små grafer och cirklar över veckan och kan exportera fakturaunderlag

 • Pingback: Den lilla firman i paddan – Del 2 | Niklas Dahlqvist()

 • Pingback: HACKERNYTT.se - dagliga nyheter för dig som bygger framtiden()